"Никога през цялата си история, човешкото око не е било така търсено. Изчислихме, че между раждането и пълнолетието си, човек е атакуван с 350 000 реклами. За да се справи с тях, ще са му нужни 2000 години."

Цитат от филма "99 франка". По телевизията, в списания и вестници, в интернет, по улиците, магистралите, навсякъде - докато се е формирал като завършен, напълно осъзнат, човек е възприел 350 000 образа. Картини, движения, звуци, брендове, слогани, послания. Послания. Послания, че той е потребител; че света се състои от търсещи (купуващи) и предлагащи. В този свят всичко е достъпно, стига да можеш да си го позволиш. Механизмите работят в синхрон с ненаситния човешки стремеж към притежаване на все повече. Алчността винаги е съпътствала бизнеса. Резултатът - консуматорско общество с консуматорски морал.

С тази интензивност на развитие, очевидно рекламата непрекъснато е в жестока конкуренция в борбата за привличане на потребителя. Как да провокира преситеното му внимание? Със скриване на истината или избирателното й показване - с лъжа. Кои натурални сокове на пазара не са 100% натурални, без консерванти? Кои детски храни не са богати на минерали и витамини и незаменими за растежа? Прахове за пране, които изпират всичко, без да увреждат тъканите...

100%? Тук няма нищо неморално. Притеснява ли ни, че има лъжа – очевидна лъжа? Не само не ни притеснява - ние сме свикнали с лъжата като с нещо нормално, нещо по правилата! Какво от това, че материалa на улицата от 20 години насам е с не повече от 4% чистота, дори и в най-чистия си вид никога не е превишавал 20%. Да не би на киселото мляко да пише, че не съдържа кисело мляко (а нишесте)? На натуралния сок не пише ли, че е със 100% плодово съдържание? Кремвиршите са чисто мляно месо. Това е. 100% при реални 4. Възмутителна е тази рекламна лъжа, но е в рамките на правилата - в духа на съвремието.

Затова няма да се оправдавам.